Rijen a listopad ve zkratce

Prvni placenej krouzek, spousta vyletu a kamaradi. A facebook.

Nestiham blogovat. Stiham ovsem denne prolitavat aktivity na FB. A bavi me cim dal tim min. Odvadi me od blogovani nebot mam cim dal tim silnejsi pocit ze co bylo treba rict, bylo jiz receno (a jeste mnohe navic) a ze tady bych se opakovala. Jenze jako komunikacni medium je nepomerne silnejsi a funkcnejsi, takze prestoze plytky a pomijivy, ma jistou magneticnost ktera me nuti tam dal uploadovat fotky, ackoliv redukovane do mizerneho rozliseni, nebot jejich komentare budou dal komentovane a vse se interaktivne prolne do kratouckych cervenych ‘notifications’ v pravem dolnim rohu obrazovky, na nez jsem si vypestovala uz jistou zavislost. (hledam je i v jinych oknech prohlizece, v yahoo etc). Proste me zaroven otravuje a zaroven tesi. Mnozstvi ztracenych ovci na farme a fotek dne a vysledku nesmyslnych testu mych kontaktu na jedne strane a par vtipnych hlasek a komentaru a uzitecnych informaci o tom co se kde deje na strane druhe. Uz jsem nekde psala ze na facebooku je kazdej takovej jakej je v realnym zivote. Zvanil, hrdopysek, zoufalec, slibotechna, pohodar. Zadny zasadni objevy se nekonaly, vetsina kontaktu tam ’tise spi’ a obcas se prijde podivat co ostatni aniz by sami nejak necim prispeli. Kdybych se dneska odlogovala a smazla ucet nic se nestane. Ovsem nez to udelam ujistim se ze jsem smazala vsechny fotky a kontakty a informace, protoze ucet zalozeny asi pred 2lety se najednou ukazal byt aktivnim a vsechno v nem stale bylo prestoze jsem ho onehda pouzivala tak tyden a ihned smazala. "Smazala" v tomto pripade s vyraznymi uvozovkami.

A blog? Jeste se ta krivka neprehoupla uplne do plusu, ale zatim neklesa hloub.

No a jak se jinak mame? Posledni mesice se odvijeji ve znameni mych dvou jobu: tlumoceni a pracovnika podpory. Docela se mi zahustil diar appointmentama a musim tu vzdat hold dvema hlavnim ‘hlidacum’ >> svymu tatovi a Alzbete. A samozrejme manzelovi kterej je flexibilni a ve vsem me podporuje a pomaha. Takze Mariam jsem potrebovala vsehovsudy jednou nebo dvakrat, kdyz byl deda na soustredeni poezie a teta Alzbeta cerstve po porodu :-) 

Jako Support worker delam na nekolika ruznejch projektech (jak se tady tomu rika) – jsou to defacto objekty s bezicim programem jiste pomoci lidem, napr. domy ‘na pul cesty’ pro bezdomovce, lidi s drogovou zavislosti, domy pro anorekticky atp. Dostanu se zalezitostem jako system podpory bydleni, statnich davek, zdravotnictvi a socialni pece. Pred ocima se mi odvijeji zivoty jinych lidi, mene stastnych a mene disponovanych. Cloveka to nastartuje k vetsi vdecnosti za to co ma a snaze vyuzit lepe to co se mu nabizi. (a nemyslim tim davky statni pece :)

Tlumoceni je vetsinou pri navstevach doktora, taky uz jsem delala logopedickou seanci ve skole (kluk dyslektik), psychiatricky posudek (konsorcium specialistu, jedna pani co slysela ‘hlasy’ a ja), potkala pana co podstoupil operaci mozku a po odstraneni nadoru se mu stav nezlepsil, pani alkoholicku bezdomovkyni ktera se z nemocnice pokousela vynest lahev s desinfekcnim gelem na ruce a podobne pripady.

Jsou to jen drobne penize do rodinneho rozpoctu ale jsem za ne vdecna a neumim si predstavit co jineho bych vlastne mohla delat protoze ted v zime by se mi do full-time jobu snad uz ani nechtelo (je tak brzo tma !! :)))

Kulturni vlozka>>>>prave jsem se dozvedela ze jsem uspela se svou fotografii (Obinny) v soutezi a bude (resp. uz je) publikovana v kalendari mestske casti Lewisham pro r. 2010 !!<<< takze uz je vam jasne co ode mne dostane kdo k vanocum ze? (vsichni kalendar :))))!!!

No a Samuel? Je porad to nejhodnejsi dite na svete. Je zdravej, veselej, spokojenej, dalo by se rict rozumnej (i kdyz k jeho veku to asi moc vztahovat nelze). Ilustraci budiz hodinka po kterou jsem ho onehda zanechala v creche zatimco jsem si sla zaplavat. (Jindy chodime spolu ale to se o plavani neda moc mluvit ze. Tohle byla hodka usilovny prace sem a tam bez prestavky). Zaroven byla v ‘uschovne’ taky Samuelova kamaradka Adrianka (4r) a jeste dve jine ceske deti. Celou hodinu ho A. vodila sem a tam, oblikala do kostymu (baletni saticky), nakazovala mu sednout si tam a onam, delat to ci ono, a on sebou nechal manipulovat a uplne se ji poddal. Asi usoudil ze je to docasny, ze ji tak casto zas nevidi a ze ji udela radost. Ze si vyzkousi jaky by to bylo mit starsi sestru. Nebo ji ma proste rad. Je to mila holcicka. Zlata. Pani vychovatelky byly naprosto v soku jak hodnej byl a ptaly se kdo z nas rodicu je ten klidas a ja rikam ‘asi my oba’ a smeju se. 

Jindy zase srsi energii, jeho nejoblibenejsi dopravni prostredek je porad kolobezka (rika ji ‘bezka’) a leckdy se clovek docela zadycha mu stacit (nekdy je to zkratka NEMOZNY a nekolikrat uz jsem mela malem zastavu srdce protoze se dostal tak daleko ze neslysel jak na nej rvu, pokazdy ale zabrzdil na kraji chodniku/cesty – i kdyz vim ze spolehat se na to neda). 

Zacali jsme ted chodit na ‘tanecni krouzek’. Chodime sice na ruzne skupinky kde si deti hrajou, zpivaj, vyrabej veci, ale tohle je jine. Prvni regulerni placenej krouzek. Aktivita ktera je korigovana, vedena cilene a systematicky, hodinka ktera je nabita energii k prasknuti. Byli jsme tam poprvy na zkusenou a obhlidnout to a chytil se naprosto samozrejme, opakoval co bylo pozadovano, vynikal pohybove, rytmicky i energicky. Chvilema se do toho tak zabral ze zapomel ze tam jsem. Asi 3x se ke mne priritil, objal me s sirokym usmevem a hned zase odbehl. A ja se tu hodinu smala a smala a smala, protoze pozorovat ho, jeho mimiku ve tvari, bylo K NEZAPLACENI. Milovala jsem jak se zapojil, jak byl bezprostredni, jak udelal s ostatnimi detmi (vsechny mezi 2-4lety) kruh, vlacek, jak udelali dvojice a hopsali, jak se seradili a stali u steny a cekali na povel. Byl uzasnej.

Dalsi ‘highlight’ byla navsteva farmy, byli jsme tam poprve sami dva, a pocasi bylo uzasny. Pak jsem tam vytahla skupinku kamaradek s detma, pocasi bylo vyrazne horsi a cesta nesrovnatelne komplikovanejsi :) Nejezdilo totiz DLR (takovej sikovnej vlak kterym by jsme tam byly za 15min) ale to jsme zjistili az v Lewishamu (4dospeli, 4kocarky a 6deti) a rozhodli se jet AUTOBUSEM (na etapy ze – do prumerneho nenacpaneho busu se vejdou kocarky dva ale tohle byl sobotne odpoledni frmol kde busy pobiraly krome nakupujicich i nestastniky co jim nejel vlak) do Greenwiche, podejit reku temzi tunelem, pak prejit park a najit farmu (cesta intuitivni a naslepo), coz jeste i slo (az na ty schody pod temzi, nefungoval vytah) ale ZPATKY!!! Jely jsme jinudy, neznamo kudy a trvalo to vecnost, dostaly jsme se skoro do centra londyna a domu dorazily vecer za huste tmy :)))) deti v autobuse nazpatek usnuly VSECHNY.

Mnooo a dal pokracujou nase pravidelne cesko-slovenske soboty, pomalicku ale jiste se nase skupinka rozrusta, planujem udelat Mikulasskou besidku, a sehnat mistnost na pravidelne schazeni se pres zimu, oboji je v jednani a ‘ve stadiu procesu’…ale porad nemam takovej feedback a zajem jakej bych si predstavovala, prestoze jsem pokryla snad uz skoro vsechny mista kde by se CS a SK maminky zijici v Londyne (idelane jiznim) mohly vyskytovat. Jasne ze ne vsichni jsu na netu, casto zaslechnem cestinu ci slovenstinu v parcich, i kdyz to jsou vetsinou au-pair a nannys one never knows..Uvidime.

A to je asi tak vsechno, pomalicku se budem balit na cestu do cech, doufam ze na konci roku bude Sazava pod snehem at si to Samuel poradne uzije!

a fotoblog:

$$OBR425403$$
takovehle objeti a usmev zahreje na srdci (a nic jsem mu neslibila, cokoladu v ruce nedrzim :))

$$OBR425404$$
na farme, ponekud vykulen pritomnosti zvirat

$$OBR425405$$
nektere nas dokonce pronasleduji! (nejvetsi
na
dseni nakonec jevil z drzych veverek ktere mu jedly temer z ruky)

$$OBR425406$$
nektere maminky hystercily (TY na nic nesahej!!)

$$OBR425407$$
mlha, paleni vetvi a vune ktera mi pronikla do morku kosti (PRIJEMNE)

$$OBR425408$$
vylet c.2 a zapad slunce

$$OBR425410$$
taky je vase dite nejstastnejsi s kaminkem?

$$OBR425413$$
a klacickem??? :))  (vydrzel by tam sedet hodinu…)

$$OBR425416$$
zacatek rijna byl teplej jak leto (zatimco v Cechach snezilo)

$$OBR425422$$
kamarad Vincent (po kterym se S. pta standradne "Vincente a Ameli?" V. totiz vyrusta v blizkosti sve sestrenice a jsou takrka nerozlucni.

$$OBR425425$$
na kolobezkach v Wildlife Gardening Centre, Peckham

$$OBR425427$$
prave si rekli dobry vtip

$$OBR425430$$
kolobezkovy gang a hlidaci deda

$$OBR425434$$
session v knihovne (s kamaradem Ifim & Ijeomou)

$$OBR425442$$
narozeninova party v nasem oblibenym ‘meeting pointu’

$$OBR425443$$
tamtez

$$OBR425436$$
pokracovani party v parku

$$OBR425437$$
…opet slunecno..:)

$$OBR425438$$
Samuelova tanecni seance

$$OBR425439$$
nevedela jsem jestli smim fotit tak je to jen ‘ukradnuty’ na mobil, ale ted vim ze fotit smim a priste natocim video :))

 

 

 

 

 

 

23 thoughts on “Rijen a listopad ve zkratce

  1. FB: jak to myslis, zes to zrusila tenkrat jen v uvozovkach?? ja FB bojkotuju, ale zalozil si sam muj ucet, coz me nastvalo, takze jsem se zalogovala, abych se mohla jednou prvzdy odhlasit.kdo je alzbeta? to mi nejak uniklo.a jinak gratuluju ke strasne zajimavy /aspon z myho pohledu/ praci!! prekladas hlavne pro cechy/slovaky?? mejte se krasne.

  2. ty tanečky vypadají výborně :) taky bych pro May něco takového brala.. btw od kolika let jezdí Samuel na koloběžce?

  3. pajo, Alzbeta je Vincentova maminka (myni i maminka male Liliany), sestra Ameliiny maminky a de-facto sousedka(cca 15min prochazka pres cip parku). Maji domek se zahradou. Na fotkach a v pribezich z predchozich prispevku se uz vyskytli mockrat. A ano, tlumocim pro Cechy & Slovaky.Sedmi: jezdi od 2let, dostal ji k narozeninam.

  4. spoon, jsem moc rada, ze Te zas muzeme cist… s facebookem mam tentyz "problem":(a Samuel je fesak, krome toho rada ctu o tom, jak je zdravy, hodny a vesely, a kocham se nadeji, ze budu mit taky takove dite…:)

  5. Mam ucet na facebooku cca 3-4 roky, vetsinu znamych pripojenych (cca 80 lidi z toho 20 aktivnich), ale naprosto nechapu jak nekdo to muze pouzivat. Vecne neco nefunguje, je to desne pomaly, strasne neprehledny a vubec, cist si "jdu do skoly", "malej je nemocnej" "na zachode jsem rano sedela 2 hodiny nez se zadarilo " :-) mi teda neprijde ani trochu funny. Na fotky je tisice lepsich galerii, na komunikaci s prateli je mail, ICQ(jabber,..), sms nebo osobni setkani, proste facebook nechapu.Kolobezka je to nejlepsi, jeste porad vzpominam na svoje kolobezky z detstvi (akorat svemu diteti koupim poradnou kolobezku a ne ty klasicky s koleckama ktery zapadnou do kazde diry- s tim se neda jezdit nez po dokonalem asfaltu)

  6. Jo, hodný a zdravý dítě je nejv. dar, nedá se koupit a je to základ. A bez full-time jobu si ho alespon víc užiješ.

  7. Když čtu, co všechno zvládáš, říkám si, jestli neexistuješ několikrát :) A ještě zafacebookovaná – tam já nejsem a blog nestíhám stejně. K tvým jobům – člověk si pak jinak váží svého života, setkává-li se s příběhy, které popisuješ. Dá se to emocionálně zvládnout a být jen nestranným tlumočníkem?Jinak gratuluju k šikovnému synkovi. Mimochodem – úžasná ta koloběžka, pamatuju podobnou trojkolečkovou (nebo byla dokonce čtyř?) z dětství.

  8. Milá Spoon,taká pohoda sála z Tvojho článku, prečítať si ho je príjemným spestrením večera a fotky; Sam je úžasný!

  9. ad: kalendarvy se nikdo neradujete se mnou? Je pod tim link (hodit do noveho okna) a tam jak je zmensenej kalendar na ruzovym podklade je moznost nahlidnout dovnitr (Look inside). Samuel je na paty fotce (tak pocitam ze bude KVETNOVEJ). Kocham se predstavou (sorry za ukradnutej vyraz flamme) jak stovky znudenejch uredniku na obci sedej s hlavou v dlanich ve svych officech a vpijej se do fotky a prejou si bejt v parku :)) A pak ze Samuelova tvar a moje jmeno vstoupi ve vseobecnou znamost…LOL (samozrejme TAK popularni to zas nebude ale….) potesilo me to.

  10. ad: facebookkamarad mi vysvetloval ze pro nej ma FB funkci diare, kalendare a adresare, ze vi ze pres to sezene koho potrebuje (kazdej ma FB a on casto potrebuje nekoho najit a zkontaktovat/udelat interview atp). Pro me to byl pristup k fotkam ze spolecnejch akci ke kterejm bych se jinak nedostala (a na kterejch se vyskytuju) + info o tech co jsou liny psat emaily a textovky (natoz volat). Obojiho se mi dostava jak ocekavano, + nadbytecne tuny balastu (ktery dost dobre NEJDE pres veskere snahy vyextrahovat). O fotkach jsem to myslim vysvetlila dostatecne, bavi me interaktivita – komentare. Mam galerii fotek s velkym rozlisenim na Flickru, serazenou do setu, vyhrala jsem si s tim ale je to mrtvy, nikdo tam nechodi natoz aby komentoval. A to pak muzu nechat stejne dobre vsechno na CD a udelat promitani v obejvaku jen tem co maj zajem ze?O nefunkcnosti, pomalosti a neprehlednosti FB nevim, nezaznamenala jsem, neprijde mi relevantni.ICQ a Skype samozrejme na na chat pouzivam ale nekdy je (strucny a vecny) chat na FB prihodnejsi.Problem kterej jsem s FB jeste nenakousla je jak odmazat kontakty ktere nas ‘omrzely’ci ‘unavuji’ ci nam proste nic nedavaji, aniz bychom jejich se jejich vlastniku dotkli?A ano, kolobezka Micro je NEJLEPSI, maji ji proste vsichni, skvele se na ni zataci a bezvadne se s ni manipuluje! Ty predni dve kolecka jsou dost flexi, ma to skvelou stabilitu. Za tech 40liber to stoji! :))

  11. Spoon to byla si myslím ta S. fotka z Prahy, jak tam tlačí ten kočárek, tuším na Žižkově, nebo se pletu? Gratuluji. Já zrovna včera také poslala jednu fotku do jedné soutěže ( podzim) A minulý týden jsem byla na workshopu Saudka, zajímavé!

  12. Teď mně tak napadlo, a nechceš si tam založit českou mateřskou školku pro ty děti z českých rodin. Naši kluci chodí naopak tady do anglické, doma mluví česky, tam mají jenom anglické učitelky. A skvěle se v šesti letech domluví anglicky. Je tady o takovéto typy dost velký zájem?!?

  13. na FB mam podobnej nazor, ale stejne mi tech milion blbosti (a i zvedavost, priznam) neda a porad se tam pripojuju pravidelne. Odebrat z pratel si muzes kohokoli, nikde to nebude videt (zadny notification,nebo tak se nekona) jen pokud si ten dotycnej nahodou bude prochazet sve pratele, tak zkratka zjisti, ze tebe uz tam nema…

  14. tak jsem se mrknula do kalendare, predtim jsem nemela cas – co se mi na tom libi je hlavne ta predstava "obcanstvi", je prece super, kdyz syn Nigerijce a Cesky je na kalendari jedne ctvrti anglickeho mesta… mozna se vam na tom nezda nic zvlastniho, ale mne to prijde jako skvely dukaz vasi integrace a otevrenosti anglicke spolecnosti… :)ad facebook: nechapu proc mazat kontakty, ktere nic nedavaji? nejsou to vetsinou ty mrtve, o nichz ani nevime, takze je tam muzem klidne nechat hnit? a kdyz me nekdo otravuje, smazu ho, a je mi jedno, jestli se nastve:D

  15. Gratuluju ke kalendáři:) Asi bych se divila, kdybys něco podobného nevyhrála :)K tomu FB, docela bych se nedivila kdybych byla jedna z těch, co by byla potřeba skrýt, protože neustále zveřejňuju ztracené ovce a moje postupy ve hrách. To víš, my puberťáci hrajeme takové hry a máme díky tomu bonusy :D I když vim, že pár lidí to štve, já taky nejsem zrovna nadšená z určitejch typů aplikací:) Ne, vždyť ono si jde schovat toho uživatele tak, že ho sice nesmažeš, ale cokoliv od něj se ti nezobrazí. A když máš jo velkou potřebu se o něm něco dozvědět, můžeš jít na jeho profil :)

  16. Eli, fotka byla udelana v (lokalnim) Telegraph Hill Parku, na tom byla cela soutez zalozena, objekt nemel presahnout hranice mestske casti Lewisham. Flamme ma dobrou pointu s tou integraci :) Ohledne CS skolicky jsem udelala pruzkum a pracuju na hromadeni informaci – zajem/moznosti/granty atp. Zatim mam sehnanou mistnost lokalne (zadarmo) ale jeste neni nic finalizovany. Pri organizaci a shaneni lidi pak zjistis ze v konkretni den musi jit jedn nakoupit, druhy ma party, treti skoleni a ostatnim peti nastydly deti a budu tam sama :) L. ze na Fb muzu kohokoliv odebrat z kontaktu samozrejme vim, zabyvam se dusledkama (jeho reakci na to az to zjisti). Zatim jsem to udelala 2x, dotycne jsem to vysvetlila vzkazem a dotycny se zatim neozval. Jak rika flamme ‘je mi to jedno’ – de facto jo – akorat ta selekce a krystalizace duvodu je nekdy trochu ‘proces’. O ‘skryvani’ akci kontaktu vim a taky pouzivam.

  17. Gratuluju moc k fotce v kalendari. Vis, ze mne zaujala moc uz tenkrat, kdyz jsi ji dala na blog… je moc fajn..dycha z ni opravdove jaro

  18. mohla jsi zkusit poslat i tu pod ni taky je taky moc hezka ten rozkvetly strom v pozadi je nadherny a malemu jde videt krasne oblicej..k tomu facebooku mas pravdu nekdo si te prida jen ze te zna od videni a pak te na ulici ani nepozdravi nebo si vcelku nemate co rict..Jednou si me pridala holka co delala s nama ve firme ja ji porad ignorovala, protoze byla hrozna intrikarka a ona porad pridavala a pridavala tak me to uz bylo trapne tak jsem ji prijala a ona jenom tahala info z facebooku tak jsem ji pak vymazala a melas videt to divadlo kolik emailu me napsala, jak jsem si ji mohla dovolit vymazat co me jako udelala ;))

  19. Já naprosto souhlasím s Dankou + žasnu nad tím, jak to děláš, že z tvých fotek vždy sálá klid a mír…a zvláštně omamné kouzlo každodennosti. Uveřejnění fotky si zasloužíš, každá je čímsi chytlavá.

  20. O diky diky. Fotek bylo celkem 238 (od 71 lidi) link je tady http://www.flickr.com…ition/pool/ a ja tam ty jarni dala obe.Jinak jak me tu valkil chvalila co vsechno stiham, malem jsem propadla jesitnosti a sepsala vycet dalsich aktivit, napr. jsem upletla krasnou cepici (mela bejt samuelova ale vysla trochu vetsi tak ji zabral F.) – trvalo mi to jen dva dny tak zacinam dalsi. Obcas se mi podari uvarit dobry jidlo (posledne kotel paprikovyho gulase). A takovy jiny bezny vsedni veci :) Hlavne je doma neustale pohoda takze tak…to jde vsechno samo :))

  21. Taktéž gratuluju k publikaci fotky! Samuel už je velkej chlapák, koukám:-))A přeju pohodu, která tady z toho sálá, i do dalších dní.

  22. krasny clanekprostě pohoda… pro mě facebook plní to, co jsem od něj čekala – propojení s obrovskou rodinou a přáteli, kteří jsou bez výjimky daleko. Když mám volnou půlhodinku než v mailech hledat kde třeba švagrová má fotky a pak jí psát mail jako reakci, facebook je prostě rychlejší. To samé pro naše rodiny a známé – když mají chvilku, můžou se podívat co my.Hodně využívám funkci skupin – mám tam takovou skupinu, u které nechápu proč si mě přidali – tak vidí můj profil okleštěný prakticky o všechno – fotky, statusy, osobní údaje.. doporučuju!A farmu nezatracuj, počkej až bude tvému dítku přes čtyři roky :) Ale je pravda že nechápu lidi co to můžou hrát sami za sebe.. teda nechápu, závidím jim to množství volného času na takovou kravinu!

Leave a comment