On the road

I am not…$$OBR445064$$

Jdu se mrknout do svyho yahoo mejlu a tam clanek o bezpecnosti na silnicich s touhle ilustracni fotkou. Okamzita asociace mejch nekdejsich ‘vandru’ stopem a pokracujici nostalgie po nejakem, jakemkoliv vylete. Vsichni se chystaj nekam na dovoleny a ja se zrejme nedostanu ani domu do Cech na sklonek leta, protoze mi pani na ceske ambasade sdelila ze prvne se zada o vydani rodneho listu a rodneho cisla (cca 3mesice), teprv pak o pas (dalsich Xmesicu) a na schuzku mi jako nejblizsi termin nabidla konec cervence. 

O spolecne rodinne dovolene ani neuvazuji, manzelovy pracovni zavazky mu umoznuji volno tak maximalne na prelomu roku kdy je ve stavebnictvi utlum.

Znovu se peskuji za to ze jsem byla lina si zaplatit a absolvovat nekolik zkusebnich jizd v autoskole, ze mam ridicak akorat pro srandu kralikum a ze vlastnictvi auta a schopnost ho pouzivat by mi umoznilo obcas alespon podniknout vylet mimo Londyn (nebo do vzdalenejsich casti Londyna). Sakra proc bydlime zrovna v evropsky metropoli?  

11 thoughts on “On the road

  1. To vyrizovani me taky ceka a jeste me bylo receno, ze at pocitam radsi s delsi lhutou, protoze pres prazdniny se to tahne, protoze maji vsichni dovolenou.. A spoon deti nemaji narok na anglicke obcanstvi, kdyz se narodi v UK??Jinak ridicak mam deset roku a jela jsem jednou a naposled, ted bych si netroufla, ale snad nekdy…

  2. Neboj, děti nebudou pořád tak malé a přírody si ještě hodně užijete. I když nostalgie ve vzpomínkách zůstane. Jsme na tom asi všichni stejně.Chtěla bych se zeptat: Franklin se nebojí našich lesů? Náš Mesembe se bojí chodit na hřiby do buše úplně strašně. Bojí se každé mouchy, nebo zajíce. Snad se to časem změní.

  3. Moniko nevim, to jsem nezjistovala, myslis jako mit dvoji obcanstvi? Pokud vim tak pro nas Cechy plati ze druheho obcanstvi muzem nabyt pouze snatkem (aniz bychom ceskeho pozbyli) a deti dostavaji obcanstvi po rodicich, tim padem maji narok na ceske a nigerijske ale ani ja ani F. anglicane nejsme takze…by v tom byl asi zmatek :DMajko F. neboji se niceho, pokud vim. Ani snehu, ani lesa, ani domorodcu, ani pripadneho presunu do Cech :)

  4. Ano Spoon myslim dvoji obcanstvi, ja to vcera prave zjistovala at v tom mam pak jasno. A muzeme mit vice obcanstvi, kdyz nam to druha zeme umozni, treba snatkem nebo narozenim v jine zemi. Takze kdyby UK davala narozenym detem na jejim uzemi obcanstvi, tak by mel maly na nej narok, na ceske ma automaticky, protoze ty jsi ceska. Kdyby se pry narodila mala v Cesku tak by to bylo jinak. No je v tom sileny gulas ;))

  5. Spoon, jsou dva zpusoby nabyti obcanstvi: "podle krve" a "podle mista". CR aplikuje obcanstvi podle krevni vazby, kdekoli na svete se ceskemu rodicovi (staci i jeden a muze to byt i otec) narodi dite, automaticky ziskava ceske obcanstvi. Samozrejme se o nej musi zazadat. US jsou zase opacnym prikladem, kdo se v zemi narodi, nabyva obcanstvi. Ma to v obou pripadech logiku s ohledem na historii. V UK je to takovy mix obou, podivej se treba na wikipedii. Kazdopadne nam v roce 2006 pro E. neuznali britske obcanstvi, ackoli jeho otec je britskym obcanem a E. se narodil v UK – duvodem byl zakon Thatcherove z roku 1983, podle ktereho musi byt rodic legitimni a my tehdy nebyli svoji. Vyhlaska zakon pozmenila a od 1.7.2006 staci, pokud spolu rodice ziji a otec se dobrovolne prizna k otcovstvi.Clovek muze mit maximalne dvoji obcanstvi; mit tri teoreticky jde, ale je to nelegalni;-) Pokud ma F. UK obcanstvi, muzes zazadat o UK obcanstvi pro deti. Pokud ne a cekas na cesky rodny list z ambasady, zkus se zeptat, zda by ti nevydali jednorazovy cestovni doklad. My ho dostali pro Edveda asi trikrat, vzdy presne definoval od kdy do kdy je platny a do jake destinace. Hodne stesti, treba pojedete driv! (Vim, jak rychle funguje zasilani listin z brnenske matriky!)

  6. Spoon, jen hledím – je to možné? V dnešní době, když máš české občanství, takové obstrukce, abys mohla s vlastním dítětem do Čech??? To je neskutečné. Jo, řidičák nevzdávej – není nad svobodu udělat si výlet s dětma kamkoliv kdykoliv :-)

  7. pokud vim, anglicke obcanstvi dostane ditko jen v pripade, ze jeden z rodicu ma anglicke obcanstvi v dobe narozeni ditete.S vyjezdem do CR by to slo, pokud by sis na embasade zazadala o emergency cestovni doklad myslim, a pak jsi mohla male vyridit papiry primo v CR, kde je vse mnohem rychlejsi…Tak hodne stesti :)

  8. ten cestovni doklad je jen na jednu cestu (tam). Kdyz jsem volala na ambasadu se ‘doinformovat’ a upresnit si udaje a info co mam od kamaradek ktere prave tohle ted vyrizuji (prece jenom jsem za tri roky pozapomela jak presne a co a kde a v jaky posloupnost zarizovat- a veci ze meni) – informovali me ze nejblizsi termin pro schuzku je nyni zari a ze na te co uz mam sjednanou muzu vyridit jen jednu zalezitost. Takze to bude ten rodny list. Az ho z Brna poslou a z ambasady me vyzvou si pro nej prijit tak teprv PAK si ji muzu nechat zapsat do svyho pasu (zatimco podam zadost o jeji vlastni pas). Ja vim pakarna. Ale co nadelam. Odjet do Cech a tam vyrizovat vsechno kdyz ani nevim jak a kde by asi nebylo o nic snazsi i kdyz mozna o neco rychlejsi?http://www.mzv.cz…y_cr/index.html

  9. Moc se i libil dokument, ktery potrebujes k zapsani ditete mladsiho 10 let do sveho pasu – dukaz o jeho ceskem obcansvi, napr. CESTOVNI PAS DITETE :-)

Leave a comment