Week 40

Tak jsem vcera neodrodila, terminy se nedodrzujou, skandal! ;)

Psala jsem pred 2tydny ze se pripravuju…a pripravuju se porad…a porad nic :) Aspon uz jsem ale docetla nejake ty magaziny, prospekty a nalistovala v porodni knize misto kam si muzu sepsat porodni plan. Jim ananas, spicy food, chodim na prochazky a jsem aktivni ale porad se nic nedeje. Tenhle vikend lenosim a chlapci spolu behaji po venku a uzivaji si horkeho letniho pocasi.

Rikala jsem si jestli se holcicce nechce ven protoze jsme se jeste neusnesli na jejim jmene a vcera se tedy rozhodlo. Byl u nas Franklinuv kamarad Ike a vyber jsme s nim prokonzultovali a nadsene nam to schvalil. (ne ze by na jeho nazoru nejak zvlast zalezelo ale bylo mily videt s jakou vasni se pustil do vysvetlovani biblickych vyznamu jmen). Je to moc prijemnej clovek, veselej, uprimnej, hezkej. Opravdu nechapu proc ma takovou smulu na zensky. Ta posledni (tusim ze z Ivory Coast), co ji vecne bejbysittoval syna co mela s nekym jinym, ho obirala o penize a nakonec ho napadla fyzicky. Ukazoval nam skrabance a modriny a my zertovali jestli to neni od vasniveho milovani, ale moc humorne to nebylo. Kdyz po ni chtel zpatky financni obnos co ji PUJCIL (o tom ze platil najem a vydaje na domacnost nemluve, tohle byly extra penize na jeji ‘byznys’) rekla mu "and what about all the sex we had?" (asi si delala carky a ted mu to hodlala zuctovat). Achjo – ale to jsem odbocila.

Vsechno miminkovske obleceni je, vyprane a vonave, narovnane do kominku v bejvale Obinnove komode (ten ma ted novou skrin v chodbe). Vsechno je naklizene a ready. Jedine do ceho jsem se jeste nepustila je vyprani a odlozeni zimnich bund a svetru – ted tu mame tropicka vedra a zima je definitivne over. Bude to potreba dat do nejakejch tasek a krabic a uklidit stranou. 

Vsichni netrpelive textujou, mejlujou a volaj, v ocekavani novinek a zprav a ja sedim na internetu a nic se nedeje…

Jo a jeste k posledni prohlidce u midwife, at to tu mam kompletni. V utery jsem mela appointment na 3pm. Posledni pred due date. Vim ze delaj standardne jen moc, tlak a poslech srdicka, nic vic jsem necekala. Po hodine cekani (We appologise we’re running late, there is only one midwife today…), byla jsem vybavena novinama a svacinou a Obinna byl s tatou takze pohoda, me k sobe zavolala zenska kterou jsem nikdy predtim nevidela (no surprise there) a klasicky jak se citim a blablabla. Bylo dusno a byla jsem ospala, mistnost byla mala, tmava, nevyvetrana a na me padala unava. Nechala jsem ji namerit tlak a prolistovat knihu. Ptala se me na veci ktery mela napsany pred ocima. ‘Je tohle vase prvni tehotenstvi?’ a podobne. Nebylo mi jasny co tim sleduje, jestli to ma byt jenom ‘small talk’ protoze naladu na chat jsem nemela. Kdyz zacala ze ‘to bude dobrej ‘age gap’ ze ano? prerusila jsem ji ze jsem tu na prohlidku a ne pokec. V tu chvili se jeji falesna pratelskost zmenila na otevrenou a nefalsovanou nepratelskost.

Nakazala mi lehnout si na postel a pak se odporoucela si nekam pujcit sono – na poslechnuti srdicka. Prisla a nejdriv sla prohmatavat polohu. Nemohla najit hlavicku a rejpala me bolestive do podbrisku. Zastenala jsem nebo zafunela, nevim. ‘Does it hurt?’ pta se a ja ze JO. ‘Tak sorry!’ odveti tonem ‘jazatonemuzu’. Pozdeji si vsimnu ze ma umely tlusty dlouhy nehty asi3cm zakonecny rovne takze kazdej ma dva ostry tupy rohy. Polohu nebyla schopna urcit. ‘Budu muset dojit pro doktora, zda se mi ze je napric’ prohlasi. Pak poslouchame srdicko a ona ‘to zni dobre ne?’ ale ja uz jsem zasekla a odmitam s ni sdilet radost nad tim ze nasla srdecni odezvy. Boze ja prece vim ze je miminko zivy kdyz se neustale mele, ja chci TED HNED vedet co se deje, jak muze byt napric kdyz posledne bylo hlavou dolu? ‘Muzu jit na scan?’ otazu se. ‘No to nevim, to musim jit zjistit, to neni jenom tak, to neni na mne…’ spusti urazene ze nechvalim tlukot srdicka. V tu chvili nekdo klepe na dvere a naka zenska si prichazi pujcit sono. ‘Hele nepodivala by ses tady na polohu, nemuzu najit hlavicku’ vrhne se na ni ta moje…. ‘dobry den, ja jsem XY, studentka, bude vam vadit kdyz se podivam? …" rezignovane mlcim a necham ji promackat mi bricho (a rikam si STUDENTKA tyyyvole, ta toho pozna, kde je doktor?) a pak obe brucej ‘that’s strange…don’t know….hmmm’ a pak odchazi se sonem za svoji obeti a ta moje ze jde najit nakyho doktora. ‘Lehnete si na bok, at neomdlite’ zahlasi. ‘Dekuju, ja jsem takhle ok’ odpovidam zdvorile a pokud mozno uctive. Luzko je ouzke a ja nemam silu otacet se na bok, ani by to asi neslo, a jsem podlozena polstarem a lezi se mi dobre. ‘If you faint I told you!’ zasyci skoro nenavistne a zavre za sebou dvere. V tu chvili se mi spustej slzy. Sakra co se deje? Nepovezou me rovnou na cisare? Proc se takhle chova?

Prijde asi za 5minut a ze jdem na scan. Vsimne si ze mam cerveny oci a hned "Is everything all right at home?" malem mi zaskoci. Doma? Jako treba domaci nasili? To TY, TVOJE chovani! ale nemam chut neco vysvetlovat, chci to mit za sebou a vypadnout. Jak klasicke! Dojdem pres chodbu na scan, doktorka mi hodi gel na bricho a behem par sekund zjisti ze vsechno je ok, miminko je hlavou dolu, presne jak ma bejt, jeste nesestoupilo do porodnich cest ale uz je blizko a tlaci presne tam kam ma. Tahle zena mela uplne jiny vibes, s ni se mi chtelo povidat, mela prijemny usmev, chapajici. Ale nebyl cas, ta moje furie me hnala zpet. Dopsala zapis do knihy a nazdar. Cetla jsem si to cestou domu v autobuse a baby’s heartbeat tam ani nezaznamenala v cislech, jen ze ho nasla. A poznamka ze jsem UPSET. Tak diky! A dalsi appointment za dva tedny ale jestli baby prijde predtim tak ho ignorujte.

Vubec mi neni jasny jestli fakt mam cekat cely dva tejdny pokud zadny kontrakce nedostanu protoze se Samuelem mam pocit ze jsme byli na kontrole po TEJDNU prenaseni a sli povinne na scan (kde se zjistil ubytek vody).  Cela ta pece a vsechny tyhle ‘kontroly’ mi prijdu zbytecne. Az na jednoho, dva specialisty ktery jsem tam potkala opravdu nemam duveru k nikomu, co se tyce kvalifikace, vzdelani, praxe, lidskeho pristupu. Pripada mi to povrchni a nahodne. Kazdej si odfajfkuje svy kolonky ale neni to komplexni, neni jedina osoba kterou bych mohla identifikovat jako MUJ doktor, MOJE midwife nebo nekdo kdo o necem neco vi. Jeste mi na recepci slecna radila ze kdybych in ‘meantime’ mela nejaky ‘concerns’ ze mam jit za GP a to uz me dojalo uplne. 

No nic, jdu neco delat, skoda ze nemame zaclony, mohla bych je treba jit preprat a veset :) 

22 thoughts on “Week 40

  1. Ahojky Pavli,vcera jsme videli tvoje kluky v Burgess Parku a vzpominali na tebe, ze mas zrovna termin. Doufam, ze uz to budes mit brzy za sebou. papa Petra a Miranek

  2. jojo, Jana mi podala report:) Ptala jsem se jestli se F. opravdu vzdal fotbalu a prej nehral, jen se venoval Samovi. A S. prisel vecer OPALENEJ, je mu jasne videt kde koncily ponozky, je to moc vtipny :) See u soon a dik! x

  3. Ahoj, ted nevim, jestli uz jsem se na to neptala, ale ty nemas jednu midwife v prubehu tehotenstvi, ke ktere patris? Je mi divny, ze vidis pokazde nekoho jineho, tady na severu ma kazdy svou, na druhou stranu zas mas sanci, ze tuhle furii uz neuvidis (to ti samozrejme preju i vzhledem k terminu porodu:-) Moc drzim palce!!!

  4. Hanko jak vidis nemam. V idealnim pripade bych mela mit, ovsem nemam na to zadny vliv. Se Samuelem jsem chodila ke community midwifes ktery mely ‘office’ v prostorach naseho lokalniho health centre (v ramci GP). Tam kde jsem ted to neni takze chodim na vsechny check-upy do nemocnice a nemam tuseni jestli jde o community nebo hospital midwifes a jakej je mezi nima rozdil a jak to vsechno funguje. Ale stejne s nima koncim tak je to uz jedno.

  5. Prejem hodne zdravi, hodne trpelivosti a brzkou a rychlou akci! To cekani je ubijejici, hlavne okoli – kdyz ma prehnanou peci kdy uz to bude….obe nase deti jsou 2 tydny po terminu a to cekani bylo fakt dlouhe… Tak at to mate brzy a ve zdravi! P.S. pan bratr prenasel 9 dni a dockal se … dnes 8-)

  6. taky přeji co nejkratší čekání a midwife nakopat do zadku, není nad náš sociálkov a zavedený doktorov

  7. drz seAhoj, preju ti, at uz to mas za sebou. Tady se chodi na kontrolu po tydnu, ale taky pokazdy k jinymu doktorovi – kdo ma zrovna sluzbu. Zkus cerveny vino, sex a uklid, snad ji popozenes. myslim na tebe,drz se.

  8. Cau Spoon, Taky preju brzkej a bezproblemovej porod.Hele a nestalo by za to trochu hlasit neprofesionalni pristup tech midwife ? (pokazdy jina, nevi kdo jsi a jake mas podminky, dlouhe nehty pri prohmatavani bricha,…..), co jsem se opravdu naucil tady v anglii je se hned ozvat kdyz se mi neco nelibi, vim ze to neni v ceske povaze, radeji mavneme rukou a nedelame si "nepratele", ale kdyz se clovek neozve, tak ty problemy budou mit stovky dalsich zenskych co tam prijdou v budoucnu. (chapu ze ted na to mozna nemas moc naladu, ale treba po porodu)

  9. Stando samozrejme muzu, muzu to i sepsat a poslat jejich nadrizenejm oficialne ale protoze to jsou samy ‘agency workers’ nikoliv permanent staff, tak je pravdepodobne ze i kdyby tem vyjmenovanym dali stop stav, budou prichazet jini, dalsi, podobni externisti.

  10. Tak to jo, asi jsem prehledla,ze chodis do nemocnice. Jinak jeste s tema nehtama – ja mam zkusenost, jak mne tady brala krev sestra bez rukavic se spinavyma dlouhyma nehtama, brrr, ale musim rict, ze ji nabrala rychle a bezbolestne, na rozdil od moji midwife… Tak hlavne stastny porod!!!

  11. Spoon drzim palce, at je vse nakonec v pohode. S MW mas teda smulu, ono se to moc lisi dle buroughs, ja byla moc spokojena. Ta poznamka me ovsem dostala, trubka jedna. At mas fajn lidi u porodu, jo a prenaset se tady nechava 2 tydny, tak bud v klidu…kdyz tak zkus ricinak, ten je zaruceny :-}

  12. Taky se přidávám k těm co ti přejí bezproblémový porod :) Ať je ta princezna brzo mezi váma…

  13. taky moc držím palce, ať jde všechno tak jak má a ať máš pohodový porod. ta péče je teda ale tristní…

  14. Fakt blby,takovej system/pristup, ja tu mela taky jen jednu midwife. Tak at to mate hladce a pohodove za sebou!Good luck!

  15. Pavla, s tymi slzami to bolo aj u mna tak, vlastne az po porode ked mi nejaka midwife na telefone odporucila ze v horucke(mala som zapaleny prsnik z kojenia) a s tyzdnovym babetkom mam prist do A&E…tak som volala do nemocnice kde osm rodila a tam uz boli prijemnejsi. Dalsia vec bola ze midwife ku nam prisla az po 4 dnoch co sme boli doma z nemocnice a teraz sme uz vyse tyzdna nevideli ani nepoculi od health visitor ktora slubila ze do konca tyzdna pride…takze starostlivost nulova…drzim palce nech mas viac stastia na ludi ale hlavne nech mas prijemnych ludi pri porode, nastastie aspon v tom som mala stastie….takze uz ostava len cakat s vylozenymi nohami a oddychovat kym sa da ;-)

Leave a comment