Portret c.4: Lami

Zeme puvodu: Gambie Vyznani: Islam, Rastafari Pocet manzelek: 1 (na Novem Zelandu) Pocet deti: 1 (tamtez) Delka dredu: do pasu Pocet vykourenejch jointu denne: asi 15 Alkoholickych jednotek denne: 0 Zvlastni znameni: neumi rict ne kdyz ho nekdo zada o pomoc (drink, penize, ganju, nocleh…atp – dosad si sam)

Lami je ten nejhodnejsi clovek kteryho jsem tu potkala. Nekdy je tezky mu rozumet ale nekdy v jeho mluve problesknou takovy moudra a takovy hloubky ze mi vyhrknou az slzy do oci. Jestli ja si o sobe nekdy myslela ze jsem dost pomahala lidem (a doplacela na to) tak ve srovnani s nim jsem bridil – on prisel o byt, o zenu a v podstate neustale o neco prichazi. Ale kupodivu se nezda ze by ho to nejak extra trapilo. Moc by mne zajimalo jestli je to zpusobeny konstantnim obsahem THC v jeho organismu ale rekla bych ze ne protoze jiny hulici ktery znam neprestavaj bejt ani po konzumaci vypocitavy hajzlici. Lami mel dvoupokojovy byt v Camdenu, ale protoze tam nechaval prespat (a timpadem vlastne bydlet – protoze proc by si hledali neco jinyho kdyz maj neco zadarmo a jeste v tak skvely lokalite ze?) ruzny ‘bratry’, ktery potkal pres kamose, prez znamy, nahodne v baru ci na ulici, se svou nehoraznou uprimnosti naivnosti a virou ze lidi si musej pomahat, obzvlast pokud jsou v nouzi (a ze stejne zeme). Neni uplne BLBEJ jak by se mohlo zdat, samozrejme vi o tom ze nektery z nich se zivej drobnejma kradezema podvudkama a prodejem drog, ale nestrka nos do cizich veci, vyznava ale RESPECT, LOVE, UNDERSTANDING each other a to az do extremu. Kazdyho si vyslechne, na kazdyho si udela cas, a jeho odpovedi/rady/nazory jsou fakt pomerene objektivni a k veci ale to neznamena ze jeho kamaradi se jima budou ridit, oni si pojedou ve svejch kseftech a jeho dobroty maximalne zneuzijou. V jeho byte pak uz bydlelo tolik lidi ze ztracel prehled, (a taky veci, CDka, vybaveni atp), sousedi si tak dlouho stezovali na pochybne existence az mu magistrat byl sebral (je na prispevcich a nezamestanej). Po ruznejch ubytovnach a sdilenejch podnajmech nakonec skoncil v baraku ve Willesden Greenu, u soukromyho majitele kterej byt o jedny mistnosti pronajima za 170na tyden, porad pobira housing benefits a porad nepracuje, ale mezitim dum zmenil majitele a ten se o nej prestal starat, neplatil hypoteku a elektrinu atp (najemci nenajemci  – ackoliv ve smlouve stalo ze najem je VCETNE poplatku) a stat tak dal plati za Lamiho najem, ackoliv penize nejspis sezere banka na postupny umoreni ty hypoteky co prestal novej majitel platit a Lami nema sanci na jiny bydleni, nemuze se odtamtud hnout prestoze dum zacina bejt v dezolatnim stavu, UT nefunguje a eletriku si musi platit ze svyho (teda ted se na to skladame protoze jsem tam zabrala jeden z mnoha dalsich prazdnejch bytu).

Cele dny nic nedela ale s oblibou rika ze na nic nema cas, a ja tomu docela verim. Malokdy v noci spi a pres den mu vzdycky mu strasne dlouho trva nez se nekam vypravi, nesmi do toho napr. zasahnout okolnosti jako spatny pocasi apod. Nevim jestli energii a rozhodnost neco udelat, zaridit nebo poridit ztraci diky osamelosti, ponoreni se do sebe, nebo jestli meritka casu a dulezitosti ma posunuty diky huleni. Kazdopadne pri hovoru s nim je evidentni, ze tak, jak je, se povazuje za kompletniho a dokonaleho, bez jakekoliv potreby neco doplnovat (studovat nebo pracovat treba) a clovek nevi jestli ho ma litovat nebo obdivovat.

Ma dost pratel ale nikoho nevyhledava, kdyz se objevi nekde v klubu vsichni ho chodej pozdravit a opravdu ho ‘povest predchazi’. Je z velke (VELKE) a zname rodiny. Jeho pribehy z detstvi a dospivani, o vesnici, loveni zvere, vztazich v rodine, osmi dedeckovych zenach, o tom jak ho vychovavala babicka (ke ktere ma dodnes velice silny vztah) – vsechno to se posloucha jako barevna exoticka pohadka. Ovsem vezmeme-li v potaz, ze jeho rodina je kralovska (a mela bile sluzebnictvo), vetsina z jeho bratru ma universitni vzdelani, letenky muze mit kdykoliv (jenom CHTIT) a pojedu-li tam kdy, budu mit vsude dvere otevrene, zminim-li jen jeho jmeno – dostava vse do trochu jinych dimenzi.

$$OBR62723$$

2 thoughts on “Portret c.4: Lami

  1. Dready do pasu???Kdepak do pasu, po kolena!!! Lami ma ty uplne nejuzasnejsi dready, jaky jsem kdy v zivote videla. (A to jsem jich videla docela dost.) Docela chapu, ze je mozny se do nej zamilovat jen kvuli tem dreadum.

Leave a comment